10 клас Фізика Урок 105

Тема Узагальнююче заняття «Фізика в моїй професії»

            Фізика - слово дзвінке і разюче:

             В ньому хмаринка і Сонце палюче,

             Все, що літає, дзвенить і блищить,

             Плаває в водах, холодне, кипить.

             На всі боки озирнись

             І уважно подивись:

            Ти побачиш тоді враз

            Фізику навколо нас!

 

    Кожна область знань має в собі притягальну силу, обумовлену своєю особливістю.
    Фізика - філософія розуму, краси, творчості та урочистості природи. Вона спонукає до творчості. 

    Вивчення тієї чи іншої конкретної теми допоможе  в професійному становленні і в пізнанні навколишнього середовища, адже фізика потрібна не тільки майбутнім інженерам, а й кухарям, кравцям, перукарям, фотографам...
    Так, наприклад,  при користуванні швацьким обладнанням учні застосовують такі фізичні явища, як коливальний рух, обертовий рух, розтяг, деформація тканини, дифузія і осмос (фарбування тканин та інше). Широко застосовуються і фізичні закони, наприклад, закон Джоуля – Ленца використовується при роботі праски, електроплити та інших нагрівальних приладів.
Робота швейних машин, електроплит, фенів та інших електричних приладів, якими користуються учні, ґрунтується на законах електродинаміки.
    Широкого застосування набули явища та закони молекулярної фізики.
Вони використовуються при фарбуванні волосся, вій, губ; при приготуванні та зберіганні їжі; фарбуванні тканин та в інших технологічних процесах.

 “ Фізика з лірикою ” 

зв’язок фізичних явищ із оточуючими нас явищами природи.

“Кравець” 

художній розпис тканин. В ньому було зроблено наголос на фізичних явищах, що мають місце у цьому процесі,: дифузія, осмос, капілярні явища, різноманітні деформації, змочування, випаровування та інше.

“ Молекулярна фізика в професії «Перукар»” 

  процес стрижки та фарбування волосся з точки зору фізичних законів та процесів і доводять важливість знання цієї науки фахівцями перукарської справи.

Молекулярна кухня

історія створення цієї досить нової та цікавої науки, яка ґрунтується на застосуванні фізичних та хімічних явищ і процесів під час приготуванні їжі.

Кухар

 дослідження фізичних явищ при приготуванні їжі,  як і де використовуються закони та явища фізики. До таких проектів належать: «Фізика шоколадних цукерок» та «Готуємо борщ!».

Існує велика кількість професій, для опановування яких потрібно застосовувати на практиці знання фізичних процесів та природних явищ. Яскравим прикладом є професії космонавта, льотчика, водія будь-якого транспорту, механіка, енергетика, радіотехніка тощо. Відмінно знати закономірності природи повинен синоптик, адже його прогнози базуються на розумінні природних явищ.

Крім того, знання фізики потрібно представникам багатьох технічних професій: інженеру, архітектору, розробнику комп’ютерних ігор тощо. Це зумовлено тим, що вони повинні добре розуміти фізичні явища та процеси й враховувати вплив цих чинників у своїй практичній діяльності, використовуючи певні фізичні формули.

Отже, знання фізики потрібно не лише майбутнім дослідникам та вченим. Саме тому треба намагатися вивчити цю дисципліну якнайкраще, принаймні той курс, що викладають у школі.